Depression och nedstämdhet: symtom och behandling
Depression är en mycket vanlig psykisk sjukdom som kan göra att man känner sig nedstämd och tappar lusten till sådant som man annars tyckt om. Man kan ha svårt med orken och att klara sin vardag. Det är viktigt att söka hjälp. Med olika sorters behandling mår de flesta bättre.

Snabbversion
Symtom
Långvarig nedstämdhet, orkeslöshet, känslor av meningslöshet och minskat intresse för saker, ångest, koncentrationssvårigheter, viktuppgång eller -nedgång, sömnproblem, ont i kroppen, tappad sexlust, självmordstankar
Egenvård
Motion och rörelse, sociala aktiviteter, mat- och sovrutiner, minskat alkoholintag
Behandling
Psykosocialt stöd, samtalsterapi, i vissa fall medicinering
Symtom
Depression är en psykisk sjukdom som är mycket vanlig. Risken att insjukna i depression någon gång i livet är ungefär 25-30% för kvinnor och ungefär 15-20% för män. När man har depression känner man ofta en nedstämdhet och tappar intresset för sådant man vanligtvis tycker om.
Alla människor är nedstämda eller ledsna någon gång i livet utan att vara deprimerade. Skillnaden mellan nedstämdhet och depression är inte helt tydlig, men vid depression varar upplevelsen längre och symtom kan vara djupare. För att få diagnosen depression ska symptomen för sjukdomen ha funnits i minst två veckor.
Symtom på depression inkluderar att man:
Är nedstämd, större delen av dagen och nästan varje dag
Har ett minskat intresse för de flesta aktiviteter
Är trött och orkeslös
Tycker att det mesta känns meningslöst
Har svårt att ta tag i vardagssysslor eller göra aktiviteter som man vanligtvis gillar
Man kan också känna av fysiska symtom som:
Viktnedgång eller viktuppgång
Att man äter mycket mer eller mycket mindre än vanligt
Att man sover mycket mer än vanligt eller har svårt att sova
Ont i kroppen
Tappad sexlust
Ont i magen
Att kroppen känns seg och långsam, alternativt rastlös
Depression påverkar också ens tankar och självkänsla. Man kan uppleva:
Ångest och oro
Låg självkänsla
Koncentrationssvårigheter
Tankar om döden eller självmordstankar
Depression uppstår i episoder, vanligtvis om några månader, och i de flesta fall är episoderna återkommande, så kallad recidiverande depression.
Mår du dåligt och behöver hjälp?
För dig som bor i Malmö finns Vårdcentralen Lilla Nygatan nära till hands. Här finns psykolog och sjukvårdspersonal som är vana att möta människor som mår psykiskt dåligt, så att du kan få den hjälp du behöver.
Tankar på självmord
Ett symtom på svår depression är tankar kring att det skulle vara bättre att man inte levde, eller att man vill ta livet av sig. Man kan också tänka att ens närstående skulle ha det bättre om man inte fanns eller att man är en börda.
Tankar kring självmord kan vara diffusa eller konkreta. Man kan också ha gjort upp planer på att ta sitt liv. Om du upplever dessa tankar och känslor, är det viktigt att inte vara ensam med dem. Sök hjälp direkt. Självmordstankar är ett symtom på en sjukdom, och genom att man får hjälp kan man också få möjligheten att tänka annorlunda om sitt liv.
Om du har tankar kring att livet inte känns värt att leva, läs denna text från 1177 om vad det kan handla om och vem du kan kontakta. Om du mår så dåligt att det känns som att du inte orkar mer eller om du har planer på att ta ditt liv, ring 112 direkt.